Foligain Spectral Regaine minoxidil - Hajnövesztő készítmények - minoxidil és nanoxidil tartalmú hajnövekedést serkentő , kopaszodás elleni szerek, szakállnövesztő szérumok Foligain Spectral Regaine minoxidil - Hajnövesztő készítmények - minoxidil és nanoxidil tartalmú hajnövekedést serkentő , kopaszodás elleni szerek, szakállnövesztő szérumok
   Főoldal  |  Termékek  |  Személyes beállítások  |  Kapcsolat felvétel   
                               Gyakran ismételt kérdések
Egy tudásbázis , amelyben
felhasználók kérdéseinek segítségével,
lépésről lépésre ismerkedhetünk meg a férfias hajhullással, a hajhullás elleni készítmények hatásmechanizmusával, illetve a lehetséges kezelések mikéntjeivel.

Kattintson a kérdésre, és a válasz rögtön felugrik a lap tetejére.

1. Mitől alakul ki a férfias hajhullás, más néven: androgén alopécia?
2. Mi az a Minoxidil és mi a Nanoxidil?
3. Különféle generikus minoxidil készítmény, illetve minoxidil tartalmú szer kapható a piacon ,
   amelyeknek az árai eléggé különböznek.
   Mindegyik minoxidilt tartalmaz, különbözik-e a hatékonyságuk?

4. Mi az Astressin-B ?
5. Mi az Aminexil (Kopyrrol ) ?
6. Mi az a nanoszóma?
7. Honnan tudhatom meg, hogy nekem androgén hajhullásom van?
8. Miért fordul elő némi hajvesztés ( ún. shedding-hatás) a Regaine illetve a Spectral kezelés első fázisában?
9. Lesz-e potenciacsökkenés a kezelés hatására?
10. Csak férfiak használhatják?
11. Milyen sampont használjak ?
12. Mi az a Sodium Laureth Sulfate és mért kerüljük azokat a samponokat, amelyek tartalmazzák ezt az összetevőt?
13. Mik azok a Parabének és mért kerüljük azokat a samponokat, amelyek tartalmazzák ezt az összetevőt?
14. Revita és a Foligain samponnal is tapasztaltam az ún. shedding-hatást a kezelés első hónapjában. Miért?
15. Mennyi idő után jelentkezik az eredmény?
16. Mennyi időt hagyhatok ki a kezelésből anélkül , hogy visszafordulna a folyamat?
17. Kihagyás után többszöri használat kell?
18. Nekem az a félelmem a bedörzsölős szerekkel,
   hogy használatkor a dörzsöléstől a hajam intenzívebben hullik majd.
   Bár a masszírozás serkenti a hajhagymák vérellátását - hiszen átmeneti vérbőséget okoz -
   mégis azzal, hogy dörzsölöm nem idézek elő én magam további hajhullást?

19. Az érdekelne, hogy van e olyan hajnövesztő tabletta ami gyors és eredményes,
   ugyanakkor nem károsítja a szervezetemet?

20. Miként hat legjobban és mennyi idő alatt szívódik be a szer?
21. Miért nehezebb a haj visszanövesztése a hajhullással érintett elülső, frontális területeken?
22. Mi az Adenozin és miért fontos összetevő a Procyanidin B-2 ?
23. Hogyan tudhatom meg , hogy mennyire lesz sikeres számomra a minoxidil kezelés,
   és meddig kell folytatnom?

24. Miért kell napi kétszer használni a minoxidil tartalmú szereket?
25. Szeretnék gyakorlati tanácsokat kapni a Regaine hab és a Spectral termékek használati módjáról és a kívánt mennyiségekről.
26. Hogyan lehetséges, hogy az újabban kapható Spectral DNC folyadék színe és illata megváltozott, eltér az eddigi sárga verzióktól?
27. A fejbőr mindennapos leöblítése a kezelések előtt nem árt-e a hajnak ?
28. Ezeket a szereket életem végéig használnom kell a hajam megtartása érdekében?
29. A stressz is fokozza az androgén hajhullást? A SOD hatékony ellene?
30. Mik azok a ftalátok és mért kerüljük azokat a kozmetikumokat, amelyek tartalmazzák ezt az összetevőt?


1. Mitől alakul ki a férfias hajhullás, más néven: androgén alopécia?
- A férfias hajritkulás oka , hogy egy 5-alfa-reduktáz nevű enzim a tesztoszteronból egy DHT, azaz dihidrotesztoszteron nevő hormont állít elő.
A DHT-hormon, ha nagyobb mennyiségben felhalmozódik a problémás területeken, lerövidíti a hajszálak növekedési ciklusát, sorvasztja a hajtüszőt, elvékonyítja, majd végül hatékony kezelés nélkül elpusztítja a hajszálat.
Fokozza a problémát a hajhagymák fokozott DHT-hormon érzékenysége is, amely genetikai adottságokra vezethető vissza, ezek határozzák meg, mely hajhagymáink érzékenyek a DHT hormonra és melyek nem.
Legújabb kutatások azt is kimutatták, hogy egy kortikotropin-kibocsátó faktor (CRF) nevű stresszhormon igen jelentős szerepet játszik a hajhullásban, szintén erős sorvasztó hatással bír a hajhagymákra .

2. Mi az a Minoxidil illetve a Nanoxidil?
- A minoxidil és a nanoxidil egy ioncsatorna nyitó összetevő, amely vazodilatációt okoz és eddig teljesen meg nem ismert okból a tesztoszteront dihidrotesztoszteronná (DHT-vé) alakító 5-alfa-reduktáz enzim hatását képes gátolni, és mivel kedvezőtlen androgén-hatásért a DHT a felelős, képes ezt bizonyos mértékig visszafordítani és hajat újranöveszteni. Ez a hatás kb. 12 órán át tart, ezért kell napi kétszer használni.
A folyamatos napi kétszeri kezelés biztosítja a DHT hormon blokkolását a hajhagymákban és a hajnövekedést, azonban a kezelés abbahagyásával a hatás megszűnik, így az állapot visszaáll az eredeti szintre.
Folyamatos alkalmazásával a minoxidil és a nanoxidil orvosilag igazoltan javít a kopaszodás tünetein a hajszálak mennyiségének és vastagságának növelésével.
A klinikai tesztek szerint a 18 -35 év közötti férfiak esetében érhető el a legnagyobb siker a kezelésben, sajnos ennél idősebb korban már egyre több hajhagyma hal el végleg, így a későn elkezdett minoxidil/nanoxidil kezelés által már kevesebb bírható hajnövesztésre.
Azonban mindenképpen türelmesnek kell lennünk: egyéntől függően akár hat hónap is eltelhet, míg a tükörbe nézve szembetűnik már a változás, és a kezelést kitartóan folytatni kell az eredmény megőrzésének érdekében.
A minoxidil - amelyet eredetileg vérnyomáscsökkentőként alkalmazott az orvostudomány - és e közben fedezték fel a hajhagymákra gyakorolt elképesztő hatását - teljes hatásmechanizmusa a mai napig nem tisztázott.
Azt tudjuk , hogy a minoxidilnél a hajhullást okozó folyamatok blokkolása és visszafordítása több szinten történik, amelyek egyike pl. a DHT hormon hatásának blokkolása, emellett a hajhagymák kálium-csatornáinak vazodilatációjával hiperpolarizációt okoz, megnöveli az energiaáramlást,
így biztosítja, hogy a működésükhöz elengedhetetlen tápanyagok áramolhassanak és helyreálljon a helyes keringés,
ezzel képes blokkolni illetve ellensúlyozni az androgén hajhullásért felelős DHT hormon romboló hatását.
A minoxidil valójában ennél még összetettebben hat, hiszen a fenti hatásokat egyenként más enzimek is képesek kiváltani ( pl. saw palmetto ill. adenozin, mint DHT blokkoló illetve kálium-csatorna megnyitó ), azonban önmagában egyik sem olyan hatékony,mint a minoxidil ill. a nanoxidil.
Eme többszintű és egyedülálló hatása miatt jelenleg a minoxidil és az újonnan kifejlesztett nanoxidil leghatékonyabb androgén hajhullás ellen külsőleg alkalmazott szer.
A Nanoxidil™ egy új ioncsatorna nyitó összetevő, amely némileg eltérő szerkezetű a minoxidiltől,
kissé különbözik a hatásmechanizmusa, kisebb méretű, alacsonyabb molekulasúlyú vegyület.
Nem mindenkinek a szervezete reagál egyformán az egyes hajhullás elleni szerekre.
Az új molekulát, a Nanoxidilt™ azért tervezték, hogy hajnövekedésre serkentse hajtüszőket
és hatékonyságában múlja felül a minoxidil hatását azoknál, akik a minoxidillel nem értek el megfelelő eredményt.
Az egyedülálló összetételű vegyület könnyebben felszívódik, mert a molekulasúlya alacsonyabb,
és ami a lényeg : végre egy hatékony alternatíva a minoxidil mellett, amely eddig egyeduralkodó volt a piacon már 30 éve.
A minoxidilt illetve a nanoxidilt tehát más szerekkel kiváltani ill. helyettesíteni nem lehet az egyenértékű hatás eléréséhez, azonban nagyon sok olyan anyagot és technológiát ismer az orvostudomány amellyel fel lehet erősíteni a minoxidil hatását, illetve segíteni a minél jobb beszívódását.
Ugyanis a kutatók rájöttek , hogy a titok nem csak az összetevőkben rejlik, hanem abban ,hogyan juttassuk el a hajhagymákba a szert. A legtöbb készítmény ezen vérzik el.Ezekről bővebben a következő pontnál olvashatunk.

3. Különféle generikus minoxidil készítmény illetve minoxidil tartalmú szer kapható a piacon amelyeknek az árai eléggé különböznek. Mindegyik minoxidilt tartalmaz, különbözik-e a hatékonyságuk?
- Nem minden minoxidil egyforma. Amióta a minoxidil szabadalmi oltalma lejárt , rengeteg minoxidil tartalmú szer került a piacra.
A világ több pontján gyártják a minoxidilt , mint alapanyagot - Kínától Amerikáig - , természetesen különféle minőségben.
Az olcsóbb minoxidil nehezen oldható vegyület, túl nagyok a kristályok benne, nem jut el megfelelően a hajhagymákig, sőt oldata el is tömíti a pólusokat.
A Foligain és a Regaine készítmények a legmagasabb európai és amerikai követelményeknek is megfelelő , bár némileg drágább minoxidilt tartalmaznak.
Emellett kulcsfontosságú az az oldat, amely tartalmazza az 5% minoxidilt , és amely vivőanyagként felelős a hajhagymákba juttatásáért. Tudni illik, a legfontosabb feladat az, hogy a minoxidil minél gyorsabban és mélyebben beszívódva eljuthasson a hajhagymákba amellett, hogy a fejbőrt legkevésbé sem tegye ki irritációnak, és így ne váltson ki a hatását rontó ellenreakciókat a bőrben.
Az olcsóbb oldatok nem képesek mélyre juttatni a hatóanyagot, amely így veszít hatékonyságából.
Az olcsóbb szerekben a nehezebben oldható , gyengébb minőségű minoxidilt túl nagy koncentrációjú propylén-glicolban tudják csak feloldan, amely így túlzottan kiszárítja a fejbőrt és faggyútermelésre készteti , amellyel pont a hajhullást segíti elő.
A Foligain 5% és a Regaine egy aktív hatóanyagot ( minoxidilt ) tartalmaznak. Különlegesen hatékony képletüknek köszönhetően élvonalbeli formulák a csak minoxidilt tartalmazó készítmények között.
A DS Laboratories innovációi, az összetett hatóanyagú Spectral készítmények , mérföldkövei a hajhullás elleni harcnak, mert a
A Nanoxidil™-t alkalmazzák, amely egy új ioncsatorna nyitó összetevő, amely némileg eltérő szerkezetű a minoxidiltől,
kissé különbözik a hatásmechanizmusa, kisebb méretű, alacsonyabb molekulasúlyú vegyület.
Nem mindenkinek a szervezete reagál egyformán az egyes hajhullás elleni szerekre.
Az új molekulát, a Nanoxidilt™ azért tervezték, hogy hajnövekedésre serkentse hajtüszőket
és hatékonyságában múlja felül a minoxidil hatását azoknál, akik a minoxidillel nem értek el megfelelő eredményt.
Az egyedülálló összetételű vegyület könnyebben felszívódik, mert a molekulasúlya alacsonyabb,
és ami a lényeg : végre egy hatékony alternatíva a minoxidil mellett, amely eddig egyeduralkodó volt a piacon már 30 éve.


4. Mi az Astressin-B ?
- Az Astressin-B nevű rendkívül összetett fehérjének a haj újranövesztő hatását nemrég fedezték fel
különböző kísérletek során a University of California Los Angeles kutatói.
A kutatások kimutatták, hogy egy stresszhormon (CRF) jelentős szerepet játszik a hajhullásban.
Ennek hatását képes blokkolni az Astressin-B és folyamatos, célzott adagolásával képes visszafordítani annak hajhagymákra kifejtett sorvasztó hatását és haj újranövesztésre bírni azokat.
A DS Laboratories világelsőként állította elő humán célra ezt a peptidet,
és alkalmazza kozmetikai összetevőként a Spectral.F7®-ben.
A forradalmian új és egyedülálló készítmény, teljesen új oldalról közelíti meg a hajhullás problémáját.
A komplex hajhullás elleni kezelés részeként a CRF stresszhormon hatásának blokkolásáért felelős Spectral.F7® alkalmazásának célja - a meglévő DHT-blokkoló hajhullás elleni kezeléssel ( pl. Spectral DNC-N vagy Foligain 5% ) kombinálva - a hajhullás okainak több fronton való támadása, ezáltal a haj újranövesztő hatások fokozása.
Nők esetében, illetve a férfias hajhullás korai szakaszában önállóan használható,
fennálló kopaszodás esetén pedig a komplex kezelés, a kombinált alkalmazás a leghatékonyabb,
melynek során fokozott haj újranövesztő hatást érhetünk el a legproblémásabb, frontális területeken is.
Egy lehetséges komplex kezelés pl. magába foglalja a napi kétszeri minoxidil/nanoxidl tartalmú készítmény (pl.Spectral DNC-N), mellette napi egyszeri Spectral.F7 alkalmazását,
illetve a legújabb Revita.SOD tablettát.
A hajhullás kialakulását illetve az androgén hajhullás fokozódását az esetek többségében a szervezetben a stressz következtében felszabaduló bizonyos káros szabad gyökök hatása okozza ,
amikor a szabad gyökök és az antioxidánsok egyensúlya felborul.
A szervezet olyan antioxidáns termeléssel igyekszik felvenni a küzdelmet a probléma ellen , mint a szuperoxid-dizmutáz (SOD), amikor ennek a szintje nem elegendő, többek között hajhullás alakul ki.
A Revita.SOD tablettában igen magas mennyiségű SOD található, ami hatékonyan rásegít a a haj természetes antioxidáns védőrendszerére.
A SOD azért különleges a antioxidánsok között, mert egy enzim, vagyis nem ő maga semlegesíti a szabadgyököket, hanem csak a folyamatot katalizálja, gyorsítja.
Emiatt a sima antioxidánsokkal ellentétben “nem használódik el” egy szabadgyök semlegesítésekor, hanem folyamatosan tud küzdeni az újabb és újabb agresszorok ellen. A SOD kivételes antioxidáns hatékonysága megmarad helyileg alkalmazva is.5. Mi az Aminexil (Kopyrrol ) ?
- A hajhullást általában a hajgyökereket körülvevő szövetek megszilárdulása kíséri.
Ezek összeszorítják a hajgyökeret, amely így kevésbé rögzül a dermisben, és egyre kevésbé kapja meg a számára szükséges anyagokat.
A hajgyökér összeszorul, és egyre vékonyabb hajszálat termel. Egy idő után a hajszál már nem nő ki többet.
Valódi megoldást hozhat a problémára az egyedülálló molekula-kombináció : az Aminexil SP94 , amely
a Spectral DNC-S és a Spectral DNC-N egyik fő összetevője.
Az Aminexil ( diaminopyrimidine oxide) a hajgyökeret körülvevő kollagén megszilárdulása ellen hat, a hajgyökér így biztosabban rögzül a fejbőrben.
Az új, egyedülálló SP94 molekula pedig a hajgyökér belsejében a hajat alkotó elemekké , ceramidokká változik át, ezáltal a hajszál vastagabb és erősebb lesz. Az Aminexil SP94 hajhullás elleni molekula-kombináció a hajhullás minden stádiuma esetén hat.


6. Mi az a nanoszóma?
- A nanoszómák - amelyek a DSLaboratories termékeinek egyik fő innovációja - mikroszkópikus méretű "kapszulák" amelyek segítségével hatóanyagokat juttathatunk el közvetlenül a sejtekbe .
Ezek az új, 0,1 mikronnál kisebb nanoszómák, egy speciális mesterséges viasz és szilárd részecskék elegyítésével készülnek,nagyon stabilak és fejlettebbek, mint minden eddig használt szállító-bevonóanyag.
Segítik mind a vízben oldott, mind az olajokban oldott hatóanyagok bejutását közvetlenül a hajgyökérbe.
Segítségükkel az aktív molekulák védettek a test lebontó enzimei ellen, így hatásuk hosszabb ideig tart.
Kicsiny mérete miatt nem pattannak le a sejtfalról és a bezárt hatóanyag nincs kitéve a légköri vagy a testen belüli, a hatóanyagokat károsító hatásoknak.
A hatóanyagot ezáltal közvetlenül a hajhagymákba, illetve a fejbőr mélyebb rétegeibe juttatva a leghatékonyabban történik a kezelés.


7. Honnan tudhatom meg, hogy nekem androgén hajhullásom van?
- Egészséges férfiak esetében ( főleg ahol a családban is előfordul kopaszodás ), a 18-20 éves kortól kezdődően kialakuló fokozatos hajvesztés nagy valószínűséggel androgén, azaz férfias hajhullás.
Természetesen egy általános kivizsgálást érdemes végeztetni ( fogászat, gégészet, vér, vizelet, góckutatás, hormonvizsgálat, pajzsmirigy) , mert a hajhullást sok minden előidézheti , azonban negatív leletek esetén szinte biztosra vehető az androgén alopécia ( férfias hajhullás ).
Nők esetében már sokkal bonyolultabb a helyzet, semmiképpen sem ajánljuk az öndiagnosztikát, mindenképpen szakorvos ( nőgyógyász,endokrinológus esetleg bőrgyógyász ) segítségével kell az okokat kideríteni.
A fent említett vizsgálatokat ( kiegészítve nőgyógyászati vizsgálatokkal ) érdemes elvégeztetni, amelyekkel kiszűrhető egy esetleg fennálló, és mellesleg hajhullást okozó probléma, betegség.
Hormonvizsgálatokkal kimutatható, ha esetleg a normális szint felett van a tesztoszteron-szint,
vagy túl alacsony a női hormonok szintje.
Ez, öröklött hajlam esetén elég ahhoz, hogy elkezdődjön a hajhullás ill. kopaszodás.
Nők esetében sok oka lehet a magas tesztoszteron-szintnek, pl. az egyre gyakoribb PCOS betegség, amely egy endokrin ( hormonális ) probléma, amelynek egyik tünete a hajhullás.
Azonban , problematikusabb a helyzet a hajvesztés megállítása terén, ha a leletek szerint egészséges a hölgy, a vizsgálatok normális hormonszinteket mutatnak, és mégis tapasztalható a hajhullás.
Nagyon gyakori esetben ez a hajhagymák DHT-hormonra való túlérzékenysége miatt lehet.
Ez öröklött hajlam, a génekbe van kódolva, és az életkor előrehaladtával akár súlyosbodhat is.
E tünet ellen egyelőre pl. a női hormont tartalmazó Alpicort-F hajszesz vagy minoxidil tartalmú,
ill. DHT-blokkoló szerek folyamatos használatával lehet védekezni, ami folyamatosan megakadályozza a DHT romboló hatását a hajhagymákban.
E kezelés lehetőséget ad arra , hogy a hajhagyma újra anagén fázisba juthasson és egészséges hajszálat termeljen, ám a kezelés abbahagyása újra hajhulláshoz vezet, tehát fel kell készülni egy folyamatos kezelésre.


8. Miért fordul elő némi hajvesztés ( ún. shedding-hatás) a Regaine illetve a Spectral kezelés első fázisában?
- A haj növekedése nem állandóan, hanem ciklikusan történik. Az egyes ciklusok alatt a haj eltérő módon viselkedik.
Az első anagen fázisban a haj növekszik, kötődik az alaphoz, spontán nem hullik ki, eltávolítás esetén fájdalom jelentkezik. Ez a fázis 3-6 éven át tart és a hajszálak 89%-a tartozik ide.
A második catagen fázis rövid ideig, maximum egy hétig tart, a hajszálak 1%-a tartozik ebbe a fázisba, kifele halad a hajszál a bulbusával együtt, jellemzője, hogy megáll a hajszál növekedése.
A harmadik szakasz a telogen fázis, mely nyugalmi szakaszt jelöl, tehát hajszál növekedés nincs, időtartama kb.100 nap, ami után a hajszál kihullik. A hajszálak 10%-a tartozik ide. A hajszál és a bulbus ilyenkor már a faggyúmirigy alatt foglal helyet, fájdalom mentesen kihúzható.
Normális esetben ezek után újra kezdődik a hajhagymák anagen fázisa.
A hajváltás ciklusa minden személynél genetikusan adott, naponta normálisan a telogen fázisban mintegy 50-100 haj hullik ki.
Hajhullásról akkor beszélünk, ha a telogén fázisban kihullott hajszál helyett nem nő már új anagén hajszál.
A Spectral és Regaine hatásmechanizmusa meggyorsítja a folyamatot ,megindítja az új növekedési ciklust , ezáltal a halódó , telogén hajszálak kihullanak ( un. shedding-hatás ), hogy helyükre a hajhagyma új , erős anagén hajszálakat növesszen.
Nem kell tehát megijedni , hanem betartva a napi két alkalmat, folytatni kell a kezelést.
Ha először kezdünk bele minoxidil ill. DHT blokkoló kezelésbe, érdemes követni a fokozatosság elvét, és eleinte inkább ritkábban használjuk az előírtnál a készítményeket, és csak lassan álljunk rá a napi rendszerességre, ezáltal a hajhagymák ciklusváltása is fokozatosabb lesz, nem feltétlenül történik meg olyan gyorsan és intenzíven.
Ezáltal a shedding hatás is kevéssé lesz észrevehető, ill. intenzív.


9. Lesz-e potenciacsökkenés a kezelés hatására?
- A hormontartalmú gyógyszerekkel ( pl Finasterid , Dutasterid ) ellentétben a Minoxidil tartalmú készítményeknek nincs hatása a potenciára, használatával sem merevedési zavar , sem libidó csökkenés nem történik.


10. Csak férfiak használhatják?
- A Spectral.CSF, Spectral.F7 ill. Spectral DNC-S készítményt, a Revita ill. Womens Foligain,Dandrene sampont továbbá a Revita hajkondícionálót, a Womens Foligain és Dandrene hajbalzsamot nők is használhatják, ám az 5% minoxidil tartalmú Regaine és a Foligain termékek elsősorban férfiak számára kifejlesztett készítmények.
Magas, 5%-os minoxidil tartalmuk miatt használatuk nők számára csak szakorvossal történő konzultáció után ajánlott.
A minoxidil tartalmú szereket , indokolt esetben és kellő körültekintéssel nők is használhatják , hiszen a női hajhullás hátterében is sokszor a megemelkedett DHT termelődés illetve normál tesztoszteron szint mellett a hajhagymák DHT túlérzékenysége áll.
Ám ebben az esetben is sokszor minoxidil helyett inkább Alpicort-F használata javasolt.
Ez a készítmény női hormonokat tartalmaz, amelyek versengő módon kiszorítják a férfi hormonokat a hajhagymák közeléből.
Ezt kizárólag nőknek írják fel, de folyamatosan kell kezelni, napi jelleggel, és nem szabad abbahagyni sem.
A hatása kb. fél év folyamatos használat után kezd el jelentkezni ( hajszálvastagodás, némi hajsűrűsödés ).
Mellette koffein tartalmú hajsampont érdemes használni.
A női androgén alopécia számos esetben gyógyszeres kezeléssel meg is gyógyítható - antiandrogén illetve gesztagén szerekkel - ezért a minoxidil kezelés elkezdése előtt mindenképpen szakorvosi konzultáció szükséges.
Nők esetében a hajhullás okát először mindig szakember segítségével ki kell deríteni ,
továbbá számos esetben ellenjavallt a minoxidil használata ( pl. terhesség , szoptatás ideje alatt ) és ezek feltárása is szakorvosi feladat.


11. Milyen sampont használjak ?
- Mindenképpen olyan sampont használjunk, ami nem tartalmaz Sodium Laureth Sulfate-ot, illetve parabéneket.
A legjobb hatás érdekében használja a Revita vagy Foligain sampont a Spectral illetve Regaine kezelés mellett, hiszen fokozzák egymás hatását.
Hajbalzsamnak a Revita® vagy Foligain® új generációs hajnövekedést serkentő kondícionáló balzsamot ajánljuk, melynek speciális hajhullás elleni és hajhagyma regeneráló összetevői hosszú távon,
használat után akár 12 órán keresztül is folyamatosan kifejtik hatásukat ,
még úszás közben vagy izzadás ellenére is.
A megfelelő hatás eléréséhez tartsuk be a használati utasításokban előírtakat - fontos a kétszeri leöblítés továbbá a kellő ideig hagyjuk a sampont illetve a hajbalzsamot hatni.
Az első samponozás célja, hogy megtisztítsuk hajunkat a zsírtól és a szennyeződésektől, a másodiké pedig az, hogy működni hagyjuk a sampon hatóanyagait.
Ha lehet, mellőzze a hajszárító használatát, mert szárítja - és ezáltal zsírosodásra készteti - a fejbőrt illetve elektromosan feltölti a hajat.
Miután törülközővel felitatta a víz nagy részét, inkább hagyja a haját természetes módon megszáradni.
Ha mégis hajszárítót használ, akkor használjon ionizációs hajszárítót, amely hidratálja a fejbőrt és a hajat, továbbá csökkenti az elektrosztatikus töltését, tisztító negatív ionokkal segít fenntartani a haj nedvességtartalmát és lágyabbá teszi a fésülést.
Lehetőleg ne használjon műanyag vagy fém fésűt, hajkefét amelyek statikus elektromosságot kelthetnek. Természetes anyagokból pl. fából vagy szaruból készült fésűt vagy hajkefét használjon.
Zsíros korpa illetve faggyúmirigy túlműködés esetén ne használjon olcsó ún. zsíros hajra való samponokat, illetve szárító hatású szereket, hajszeszeket, hiszen - mivel a szervezet mindig az egyensúlyra törekszik - a szárító hatásra még fokozottabb faggyútermeléssel válaszol. <


12. Mi az a Sodium Laureth Sulfate (SLS) és mért kerüljük azokat a samponokat amelyek tartalmazzák ezt az összetevőt?
- Minden sampon tartalmaz felületaktív, habot képző összetevőt. Azonban nem mindegy, hogy természetes vagy szintetikus alapanyagúként van jelen a készítményben.
A legtöbb olcsó sampon egyik alkotóeleme a Sodium Laureth Sulfát, egy olcsó, szintetikus felületaktív anyag mely habot képez, így látványosabbá teszi a hajmosást és gyorsabbá a zsíroldást.
A Sodium Lauryl Sulfate ( Nátrium Lauryl Szulfát) egy erős tisztító és nedvesítő hatású anyag,
amely előfordul a felmosószerekben, a gépi zsírtalanítókban és az autómosószerekben egyaránt.
Nagyobb koncentrációban szemirritációt, bőrkiütéseket, hajhullást, a korpához hasonló fejbőr pikkelyesedést és allergiás reakciókat okozó leggyakoribb bőrallergén anyag.
Gyorsan felszívódik, és az agyba, májba, szembe és szívbe kerülve maradandó károsodást okozhat.
Mindemellett a Sodium Lauryl Sulfate lelassítja a gyógyulás folyamatát.
Felnőtteknél szürkehályogot okoz, a gyerekeknél pedig megakadályozza a szem normális fejlődését.
A Sodium Laureth Sulfate alkoholos változata a Sodium Lauryl Sulfate-nak. Irritáló, és komoly kiszáradást okozó összetevő.
A tisztítószerekben vagy a samponokban található anyagokkal reakcióba lépve mind a Sodium Laureth Sulfate, mind a Sodium Lauryl Sulfate rákkeltő nitrátok és dioxidok keletkezéséhez járulhat hozzá.
Csupán egyszeri hajmosással nagy mennyiségű nitrát kerülhet a vérkeringésbe.
Az igazsághoz mindenképpen hozzátartozik az is, hogy ezen összetevő csak nagyon kis mennyiségben van jelen a kozmetikumokban, és ebben a koncentrációban klinikailag még nem bizonyított a szervezetre gyakorolt káros hatása. Ezért is van engedélyezve az alkalmazása kozmetikumokban,
de a test biokémiáját egyetlen hatósági engedély vagy cáfolat sem tudja felülírni.
Az utóbbi években a hajhullás problémája egyre többeket érint, köztük egyre növekvő számban vannak olyanok is, akik egyébként genetikailag nem hajlamosak a hajhullásra.
Ezt a civilizációs problémát vizsgálva egyre több kutató és hajhullással foglalkozó tanulmány említi meg többek között az SLS-t, - mint egyik lehetséges okot - amely hosszú távon nem kívánt hatással lehet a szervezetre, főleg - mivel rengeteg kozmetikai szer tartalmazza - összeadódva a különböző ilyen készítmények együttes használata során.
A tudatos táplálkozás mellett a tudatos szépségápolás is része az egészség megőrzésének,
érdemes tehát választani olyan lehetőségeket, amellyel elősegítjük, hogy - legalább saját magunk által - a legkevesebb nem kívánt anyag jusson be a szervezetünkbe, átolvasni a kozmetikumok, samponok összetevőit, és olyan terméket keresni, amely nem tartalmazza ezt az összetevőt.

Kíváló természetes alternatívák a Sodium Lauroyl Sarcosinate , Sodium Methyl Cocoyl Taurate ill. a Sodium Lauryl Sulfoacetate , amelyek kókuszdióból és pálmaolajokból származnak.
Ezek növényi eredetű, biztonságos, hidrofil, bőrbarát habképző anyagok, amelyek olajat, piszkot és baktériumokat távolítanak el anélkül, hogy az érzékeny bőrt szárítanák.

Ugrás a lap tetejére13. Mik azok a Parabének és mért kerüljük azokat a samponokat, amelyek tartalmazzák ezt az összetevőt?
- A parabéneknek több változatát is gyakran használják kozmetikumokban, de ezek az anyagok a kutatások szerint igencsak nagy kockázatokat rejtenek.
A legelterjedtebb kozmetikai tartósítószerek közé tartoznak, és megtalálhatók az arckrémtől kezdve a dezodoron át a samponig sok mindenben, de egyes gyógyszerekben és ételekben is előfordulnak.
A parabént leggyakrabban metilparabén E218, etilparabén E214, propilparabén, butilparabén néven találhatjuk meg a csomagoláson feltüntetve, ritkábban használt változatai az izobutil-parabén, izopropil-parabén, benzilparabén. Bár parabének a természetben is előfordulnak, a kozmetikumokban található parabént mesterségesen állítják elő, ami hozzájárulhat káros hatásaihoz.
A Fogyasztói Termékek Európai Tudományos Bizottsága - SCCP - 2006-ban fogalmazta meg álláspontját, mely szerint nem áll rendelkezésre elegendő adat arra, hogy megállapítsák, a propil-, butil- and isobutil-parabén használata teljesen biztonságos. Az egészségügyi határérték, vagyis ezeknek az anyagoknak a megengedett koncentrációja a kozmetikumokban 0,4%.
Vitatott megítélésük ellenére még mindig sok kozmetikumban előfordulnak, mert elterjedtek, és az előállításuk is viszonylag olcsó.
Ha azonban nem akarjuk kockára tenni az egészségedet, tanulmányozzuk a kozmetikumok csomagolását, és válasszunk inkább parabénmentes terméket.
A kemikáliák gond nélkül felszívódnak a bőrön át. Használatukat követően már néhány másodperc múlva megtalálhatók minden szervben a helyileg alkalmazott szer nyomai. A következő 5 vegyülettől kell óvakodni a különféle bőrápoló termékekben:
- Para-amino-benzoesav (PABA), beleértve az oktil-dimetil PABA-t is
- Benzofenonok, különösen a benzofenon-3
- Cinnamátok, főként az oktil-metoxi-cinamát (OMC)
- Homoszalátok
- 4-metilbenzilidén-kámfor (4-MBC)

A PABA leggyakrabban bőrirritációt okoz. A többi négy ösztrogénszerű összetevőket tartalmaz, amik potenciálisan megzavarják a hormontermelést és negatívan befolyásolják az agyfejlődést és a reproduktív funkciókat.
Az antibakteriális tartósítót, a kozmetikai szerekben használt parabéneket a kereskedelemben kapható napvédő szerek több mint 60%-a tartalmazza, vándorolnak a testben, felbukkannak a mellráksejtekben és a férfi szaporodási szervekben is.
A parabének fokozzák a mellráksejtek osztódását és csökkentik a tesztoszteron előállítást. Az elmúlt évtizedekben számos kutatás vizsgálta már a dezodorokban lévő parabének esetleges szerepét a mellrák kialakulásában, és az eredmények általában nem voltak megnyugtatóak.
A legújabb vizsgálatok szerint az arckrémekben, dezodorokban, sőt néhány feldolgozott hústermékben is megtalálható parabén nevű vegyületek egyértelműen kimutathatók a mellrákkal diagnosztizált nők szövetmintáiból.
A gyerekek nagyobb veszélynek vannak kitéve, mert az immunrendszerük még nem fejlődött ki teljesen.
A gyerekek bőre sokkal érzékenyebb a felnőttekénél, több mérgező anyag szívódik fel rajta keresztül, és mivel a gyerekek fiatalok, a mérgek hosszabb időszakon keresztül halmozódnak fel.
Dánia 2011-ben betiltotta a propil- és butilparabént a 3 év alatti gyermekek számára készülő kozmetikai, tisztálkodási termékekben.
A korlátozás oka ezen parabének endokrin diszruptor, azaz hormonrendszer károsító hatása.
Az Európai Bizottság fogyasztóvédelemmel foglalkozó tudományos bizottsága 2010. decemberben hozta nyilvánosságra jelentését a parabének kockázatairól.
Eszerint a hosszabb láncú vegyületek, mint például a propil- és butilparabén hormonális hatásúak lehetnek, míg az etil- és metilparabének – az engedélyezett koncentrációban – biztonságosak.
Vásároljunk tehát parabénmentes termékeket.

Ugrás a lap tetejére14. Revita és a Foligain samponnal is tapasztaltam az ún. shedding-hatást a kezelés első hónapjában.Miért?
- A Revita és Foligain sampon azért olyan hatékony a hajhullás megfékezésében , mert bár minoxidilt nem tartalmaz, azonban nagyon sok hajnövekedést elősegítő és DHT-blokkoló természetes összetevő alkotja, amelyek hatása nagyban hasonlít a minoxidiléhez.
Ezért bizonyos esetekben - ha férfias hajhullásunk van - tapasztalhatjuk e samponok használata során is a shedding-hatást, ami annak a jele , hogy a kezelés elérte a hajhagymák ciklusváltását és növekedési fázisba hozását, amely a kezelés első pozitív jele.
Természetesen a Revita ill. Foligain sampon önmagában nem válthatja ki egyenértékűen a napi kétszeri minoxidil kezelést, - kivéve más tipusú hajhullás vagy az androgén alopécia korai időszakában ill. enyhébb esetében. - ezért legnagyobb hatékonysággal a minoxidil kezelés részeként ajánlott annak hatásának fokozása érdekében.


15. Mennyi idő után jelentkezik az eredmény?
- Ez mindig egyéntől függő.
Egyrészt függ az egyén életkorától , a hajhullás mértékétől és idejétől, illetve befolyásoló tényező a DHT hormon termelődésének mennyisége, illetve a hajhagymák DHT-érzékenysége is.
Másrészt mindenkinek egyedi a biokémiája. Ezért előre nehéz megjósolni a kezelés eredményességét,
mint ahogy azt is csak tapasztalatszerzéssel lehet kideríteni, hogy melyik szer a legjobb választás.
Van akinél már az is siker, ha megáll a hajhullás , míg másoknál elképesztő változás tapasztalható.
Kis százalékban egyes férfiaknál hatástalan a Regaine sőt a Spectral is.
A klinikai tesztek szerint a 18 -35 év közötti férfiak esetében érhető el a legnagyobb siker a kezelésben,
sajnos ennél idősebb korban már egyre több hajhagyma hal el végleg,
így a későn elkezdett minoxidil-kezelés által már kevesebb bírható hajnövesztésre,
illetve azok is lassabban aktivizálódnak, a sejtregenerációs képesség gyengülése miatt.
Tehát minél idősebben kezdjük el a kezelést, annál türelmesebbnek kell lenni.
Optimális körülmények között a napi két kezelés hatására általában már 3-6 hónap elteltével jelentkeznek az első jelek , úgy mint a hajhullás megállása, illetve az életképes hajhagymák aktivizálódásával megjelennek a piheszerű, új hajszálak .
A kitartó kezelés hatására ezek a hajszálak hónapról hónapra erősödnek majd és fokozatosan válnak azonos vastagságúvá és színűvé , mint a többi , egészséges hajszál.
A folyamatos napi kétszeri kezelés biztosítja a DHT hormon blokkolását a hajhagymákban és a hajnövekedést, azonban a kezelés abbahagyásával a hatás megszűnik, így az állapot visszaáll az eredeti szintre.
A szereket érdemes időnként váltogatni, tudni illik minden kozmetikai szer hosszabb használata során fellép a testben tolerancia a készítménnyel kapcsolatban, és így gyengítheti a hatását.
Ez egy természetes reakció, a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. arckrém, vagy sampon vagy legyen bármi, amit hosszabb távon beviszünk a szervezetünkbe, az fokozatosan megszokja és egyre kevéssé reagál rá.


16. Mennyi időt hagyhatok ki a kezelésből anélkül , hogy visszafordulna a folyamat?
- 7-10 nap egyszeri kihagyása még nem probléma.
Sőt, a hosszú távon is sikeres eredmények érdekében érdemes 4-5 havonta beiktatni egy 7-8 napos csökkentett dózisú illetve napi egyszeri minoxidil kezelést.
Ezzel elkerülhetjük a fél év-egy év után sokaknál kialakuló un. minoxidil-toleranciát, amely rontja a minoxidil hatását.
Egyszerűbben fogalmazva a szervezet hozzászokik a minoxidilhez és csökken a reagálása.
( Ez az emberi szervezet általános és természetes reakciója a hosszú időn keresztül bevitt anyagokra. )
A minoxidil kezelés tehát ezeknek az úgymond "diétás" napoknak a segítségével hosszú távon sikeresebb és hatásosabb lehet.
A csökkentett minoxidil bevitel időszakában használjuk a Revita sampont és Revita hajbalzsamot naponta , biztosítva a hajhagymák aktivizálását és a dht-blokkolást.


17. Kihagyás után többszöri használat kell?
- A termékek hatása nem erősödik azáltal, ha többet és többször használjuk az előírtnál.
Sőt, a túlzott dózisú minoxidil-kezelés előidézhet receptor-downregulációt - a receptorok számának és aktivitásának csökkenését - , ezáltal a túladagolással pont ellenkező, rosszabb hatást érünk el,
sőt a fejbőrnek sem teszünk jót vele.
Ha a kihagyás után újrakezdjük a kezelést, úgy használjuk , mint azt az előírtakban megismertük.
A lényeg, hogy a teljes kezelendő felület alaposan be legyen kenve.


18. Nekem az a félelmem a bedörzsölős szerekkel,
hogy használatkor a dörzsöléstől a hajam intenzívebben hullik majd.
Bár a masszírozás serkenti a hajhagymák vérellátását - hiszen átmeneti vérbőséget okoz -
mégis azzal, hogy dörzsölöm nem idézek elő én magam további hajhullást?

- Amikor egy férfi szembesül erősödő hajhullásával , sokszor annak érdekében , hogy késleltesse vagy megakadályozza a hajszálai kihullását , szinte hozzá sem mer érni a hajához, ritkítja a hajmosásokat is nehogy a dörzsöléstől kihulljanak.
Ez hibás reakció , hiszen a halódó hajszálak ettől nem lesznek hosszabb életűek , sőt az elhanyagolt fejbőr még inkább elősegíti a hajhagymák elsorvadását.
Egy hajhagyma élete során 10-12-szer növeszt hajszálat. Hajhullásnak nevezzük azt amikor a telogén fáziban lévő hajszálak kihullása ( amely egyébként természetes folyamat ) után nem nő új anagén hajszál.
A DHT hormon hatására az arra érzékeny hajszálak elsorvadnak és helyükre nem lép újabb.
Tévhit , hogy ha nem nyúlunk hozzá ,illetve nem dörzsöljük a gyenge hajszálat , akkor nem fog kihullani,
hiszen az már az utolsó, telogén fázisban van és így is, úgy is kihullik.
A Spectral illetve Regaine termékek minoxidil tartalma meggyorsítja a halódó , telogén hajszálak kihullását ( még akkor is ha nem dörzsöljük ) és új erős hajszál növekedését indítja be a helyén.
Tehát az átmeneti hajszál kihullás a szer hatásmechanizmusának része.
Természetesen kíméletesen dörzsöljük a szert be a bőrbe, a gyengéd masszírozással tényleg jót teszünk a hajhagymáknak és még jobban bejuttathatjuk a szert a fejbőrbe, ne féltsük a halódó hajszálakat , hiszen az új , erős és ellenálló , egészséges hajszálak kialakulása a cél.
A rendszeres hajmosással - amennyiben nem szárító hatású sampont használunk - fejbőrünk regenerálásával és tisztán tartásával illetve ezáltal további tápanyagok bejuttatásával segítjük a hajhagymák egészséges fejlődését .


19. Az érdekelne, hogy van e olyan hajnövesztő tabletta ami gyors és eredményes, ugyanakkor nem károsítja a szervezetemet?
- A férfias tipusú hajhullás oka , hogy a tesztoszteron a hajhagymákban DHT hormonná alakul és elsorvasztja az arra érzékeny hajhagymákat.
A tesztoszteron természetes vele járója a férfi nemiségnek, a DHT hormonra való érzékenység pedig örökletes genetikai tulajdonság, megváltoztatni nem lehet.
A tablettás szerek ( pl. Finasterid , Dutasterid ) alapanyaga nem minoxidil.
Vényköteles és szigorú előírások mellett szedhető szteroidok, amelyek hatással vannak a hormonszintre, és mellékhatásként a hajhullás is megállhat.
Azonban ezen gyógyszerek orvosi felügyelet nélküli szedésének eredménye a férfias nemi jelleg defektusa is lehet.
Amit azonban még inkább figyelembe kell venni - hiszen ezzel már másokat is veszélyeztethetünk - , hogy nem várt mellékhatások léphetnek fel később a születendő fiúmagzatnál is, amennyiben a finasterid terhes nő szervezetével bármilyen módon ( akár a törött filmtabletta érintésével vagy a szteroidot használó férfi ondója által ) érintkezik !
Nem elhanyagolható tényező , hogy ezek a tablettás szerek alapvetően időskori prosztata megnagyobbodás, gyulladás kezelésére vannak , és csak mellékhatásként hatnak a hajra is.
A férfias hajhullást okozhatja normál tesztoszteron-szint mellett a hajhagymák túlzott DHT érzékenysége is, így ha ilyen esetben ezeket a hormontartalmú szereket használjuk a hajhullás ellen,
az - amúgy normál - T-szintet lenyomjuk .
A tesztoszteronnak fontos szerepe van a férfi nemiségben , annak a hajhullás elleni védekezés érdekében történő normális szint alá csökkentése hosszú távon nem kívánt következményekkel járhat a férfias nemi jellegek működésében.
Ennek egyik első jele például az, hogy ezen szteroidok használói a hajhullás csökkenése mellett a test szőrzetének csökkenését is tapasztalják.
Sok férfi ekkor talán még örül is ennek , nem gondolva át azt, hogy ez a jelenség is azt mutatja,
hogy nem éppen a férfias jelleg irányába fordítja a szervezetüket a tesztoszteron szint kényszerített lecsökkentése.
Semmiképpen sem javasoljuk ezek fiatalkori szedését, ha mégis szedni kívánja, kizárólag urológus vagy andrológus ( és nem bőrgyógyász! ) szakorvosi konzultáció után tegye.
A helyi minoxidil kezelés ezzel szemben a hajhagymákban blokkolja a DHT-t, és nem befolyásolja a szervezet tesztoszteron szintjét.
Tudnunk kell, hogy egyik kezelés sem gyors , és sajnos nem véglegesen állítja meg a hajhullást hiszen a kezelés abbahagyásával a DHT újra hatással lesz a hajhagymákra.
A megoldás tehát mindenképpen a folyamatos kezelésben van.


20. Miként hat legjobban és mennyi idő alatt szívódik be a szer ?
- Törekedjünk arra , hogy minden használat előtt tiszta és száraz legyen a fejbőr.
Az esti használat előtt kímélő samponnal - reggel elég egy meleg vizes leöblítés - megtisztítjuk a hajat és a fejbőrt , mikor megszáradt , utána lehet a szert bedörzsölni.
A Regaine és a Spectral készítmények felvitele után min. 3 óráig ne mossuk, öblitsük le a hajat.
A 3 óra elteltével már lehet hajat mosni, úszni stb.
Az este lekezelt fejbőrt, hajat reggel öblítsük le meleg vízzel, így biztosítva az aktív összetevők könnyebb beszívódásához elengedhetetlen tiszta pólusokat , és a hajhagymák illetve a fejbőr felfrissülését, felkészítve a következő kezelésre.
A kímélő, aktivizáló és hajnövekedést serkentő Revita® vagy Foligain®samponnal akár naponta megmoshatjuk a hajat és a fejbőrt.
Azért is ajánljuk ezt a magas minőségű hajhullás elleni sampont, hiszen nem tartalmaz sodium laureth sulfate-ot, mely összetevő rendkívül káros hatású a szervezetre és a hajhagymákra.
Hajbalzsamnak a Revita® vagy Foligain.CW®új generációs hajnövekedést serkentő kondícionáló balzsamot ajánljuk, melynek speciális hajhullás elleni és hajhagyma regeneráló összetevői hosszú távon,
használat után akár 12 órán keresztül is folyamatosan kifejtik hatásukat ,
még úszás közben vagy izzadás ellenére is.
Ha lehet, mellőzze a hajszárító használatát, mert szárítja - és ezáltal zsírosodásra készteti - a fejbőrt illetve elektromosan feltölti a hajat.
Miután törülközővel felitatta a víz nagy részét, inkább hagyja a haját természetes módon megszáradni.
Ha mégis hajszárítót használ, akkor használjon ionizációs hajszárítót, amely hidratálja a fejbőrt és a hajat, továbbá csökkenti az elektrosztatikus töltését, tisztító negatív ionokkal segít fenntartani a haj nedvességtartalmát és lágyabbá teszi a fésülést.
Lehetőleg ne használjon műanyag vagy fém fésűt, hajkefét amelyek statikus elektromosságot kelthetnek. Természetes anyagokból pl. fából vagy szaruból készült fésűt vagy hajkefét használjon.
Rendszeresen ( napi 5-6 percen keresztül ) végezzünk fejbőrtornát ( ez nem fejbőrmasszázs, hanem a fejbőr mozgató izmainak tornáztatása: mozgatása ill. megfeszítése-elernyesztése ), így az izomszövetek - amikben a DHT gyorsabban lebomlik - erősödnek a kérdéses területen, továbbá javul a fejbőr vérellátása, így a hajhullás elleni szerek hatékonysága is megtöbbszöröződhet.


21. Miért nehezebb a haj visszanövesztése a hajhullással érintett elülső, frontális területeken?
- Tudnunk kell, hogy minden férfinak genetikailag meghatározott a felnőttkori frontális hajvonala.
Felnőtt korban - még ha nem is szenved az ember férfias hajhullásban - akkor is változik a hajvonal a gyermek ill. serdülőkori állapothoz képest.
Tehát ha némileg hátrább húzódik is a hajvonal, ez még nem tekintendő a férfias hajhullás okának.
Az eredendő felnőttkori hajvonalunk kialakulását a gének határozzák meg.
Sok fiatal férfi - főleg akiknél jelentősebben húzódik hátra a hajvonal - ezt a felnőttkori hajvonal változást kopaszodásként éli meg , de meg kell értenünk azt , hogy mivel ezt a génjeink határozzák meg, nincs az a szer ami a gyermekkori hajvonalat visszahozná.
Sokaknál az életkor előrehaladtával eme gének egyre több frontális területen levő hajhagymát tesznek túlérzékennyé a DHT hormonra, így normális tesztoszteron-szint mellett is folyamatosan tapasztalható a hajritkulás ezeken a területeken, ilyenkor már beszélhetünk a férfias hajhullásról .
Ez ellen viszont már lehet tenni a minoxidil tartalmú szerek használatával, azonban sokáig nem érdemes várni , mert 6-8 év vegetatív állapot után egy hajhagyma már képes végleg elhalni.
A folyamatos minoxidil kezeléssel meggátolhatjuk, hogy a DHT hormon kifejtse romboló hatását az erre érzékeny hajhagymákban , és elérhetjük azt, hogy a már kihullott hajszálakat visszanövesszék,
illetve a meglévő hajállomány is megvédhető ezáltal az elsorvadástól.
Azonban mint az elején említettük, tartósan fennálló hajvisszanövesztésre bírni, csak a felnőttkori hajvonalunk által behatárolt területen lévő hajhagymákat lehet.
Az életkor előre haladtával sok fiatal férfi még mindig a gyermekkori hajvonalát hiányolja és szeretné visszakapni - sajnos hiába - emiatt úgy érzi azon a területen kevéssé hatékony a hajnövesztés.
A gyakorlatban, ha a minoxidil kezelés hatására sikerül elérni és fenntartani egy maradandóan tartós frontális hajvonalat, ( ez valószínűleg a genetikailag eredendő felnőttkori hajvonal ) akkor sikeresnek mondható a kezelés.22. Mi az Adenozin és miért fontos összetevő a Procyanid B-2 ?
- Az Adenozin erőteljes hatású, hajnövekedést előidéző nukleinsav, hasonló a hatása Minoxidiléhoz .
Ez az enzim szervezetünk minden életfolyamatához nélkülözhetetlen energiaadó vegyület.
Az elfogyasztott tápanyagaink energiáját a test ATP ( adenozin-trifoszfát ) képzésére fordítja,
ez az ATP nyújt közvetlen energiát minden életfunkciónkhoz, így a hajnövekedéshez is.
Miközben az ATP energizálja szinte a test teljes működését, ennek a molekulának a mennyisége az idősödéssel és a stressz következtében egyre csökken.
A DHT ráadásul tovább gátolja az Adenozin képződését,amelynek hiányában a haj növekedési fázisa lelassul, a hajhagymák élettartama jelentősen megrövidül. Ezért rendkívül fontos ez az összetevő.

- Az alma poliphenol Procyanidin B-2 , az orvosi kutatások egyik legújabb vívmánya egy, a zöldalmából nyert természetes DHT blokkoló összetevő, amelynek önmagában is erős , ám minoxidillal kombinálva kivételes hajnövesztő hatása van,illetve nagyon magas hatásfokú antioxidáns . (20x erősebb antioxidáns hatása van mint a C-vitaminnak és 50x erősebb , mint az E-vitaminnak.)
Sajnos közvetlenül az alma elfogyasztásával , szervezetünk - így a hajhagyma - sem jut elégségesen ehhez az enzimhez, ugyanis a a felszívódása ilyen bevitel során rendkívül elégtelen.
Felvetődhet a kérdés,hogy akkor a zöldalma levét kenve a fejbőrre serkenthetjük-e növekedésre a hajhagymákat.
Sajnos ez az enzim rendkívül kis koncentrátumban van jelen a gyümölcsben: 20.000 liter zöldalma leve mindössze 100gramm Procyanidin B-2 enzimet tartalmaz.
Tehát ez a gyakorlati megoldás sem célravezető ily módon.
A Spectral DNC-S és a Revita sampon viszont igen nagy koncentrátumban tartalmazzák ezt a két összetevőt , amelyek így nagy hatékonysággal fejthetik ki hatásukat a kívánt területen , felerősítve a többi hajnövekedést előidéző összetevőik hatását.


23.Honnan tudhatom meg , hogy mennyire lesz sikeres számomra a minoxidil kezelés, és meddig kell folytatnom ?
- A gyakorlati tapasztalat az , hogy a tesztelésekkel ellentétben - amely következetes ,orvosilag felügyelt és betartatott kezelés - a mindennapi használat sikerének leggátlóbb része, az emberi tényező...
Sajnos a gyakorlatban, a kezelések nagy százalékában , nem derülhet ki mennyire hatásos a használat ,
mert a felhasználók zöme , egyrészt azt várja a termékektől , hogy az évek alatt elvesztett haját néhány hónapon belül visszanövessze , illetve nem igazán tartja be a napi kétszeri használatot.
Másrészt , amikor megállt a hajhullása , azt gondolja ez végleges , és abbahagyja a kezelést.
Természetesen mindkét eset csalódáshoz vezet , hiszen egyrészt a kezelés általában csak lassan vezet eredményre , illetve nem végleges a hatása , hiszen a hajhullást okozó DHT hormon folyamatosan termelődik a szervezetben és az erre érzékenység genetikailag kódolt , megváltoztatni nem lehet ,
csak védekezni ellene a folyamatos DHT-blokkolással.
Tehát mielőtt az ember elkezdné a kezelést , hogy energiát és nem utolsó sorban pénzt áldozzon hajának megőrzésének érdekében , először magában kell eldöntenie , képes lesz-e hosszú távon is betartani az előírtakat, és beillesztenie a mindennapi rutinjába .
A tapasztalatunk ,hogy ez a legnehezebb feladat a legtöbbek számára .
Összegezve a fentieket , mielőtt valaki rászánja magát a minoxidil kezelésre , tekintsen úgy rá ,
mint a borotválkozásra, amit rendszeresen kell tennie , és ne pedig úgy , mint egy kúrára ,
amit néhány hónap múlva abbahagy .
Válassza ki úgy a termékeket és alakítsa személyére szabottan a kezelést , hogy azt hosszú távon is betarthassa.
Ha nem tudja vállalni a kitartó és következetes használatot , akkor ne is kezdjen bele a kezelésbe ,
mert ez esetben az úgy sem lesz sikeres !
Ha viszont valaki betartja a használati útmutatásokat és kitartóan , hosszú távon használja a termékeket, biztos lehet abban, hogy az orvostudomány jelen állása szerinti leghatékonyabb kezelést végzi , és ennek mindenképpen látszani fognak a pozitív jelei , kinek hamarabb , kinek később , és a hatásfok is természetesen egyénfüggő.
Sajnos a páciensek kis százalékánál teljesen hatástalan a kezelés , de a felhasználók zöme világszerte sikerrel veszi fel így a harcot a hajhullásával.


24.Miért kell napi kétszer használni a minoxidil tartalmú szereket?
- A minoxidil - mint a leghatékonyabb hajhullás elleni összetevő - megakadályozza,
hogy a DHT kifejtse sorvasztó hatását a hajhagymákban.
A hatása 12 órán át tart, ezért ahhoz , hogy folyamatos védelmet nyújtsunk a hajhagymáinknak, napi két alkalommal kell bejuttatni a hajas fejbőrbe.
Ez az alap minoxidil-kezelés, ezt önmagában reggeli-esti Foligain 5% vagy Regaine foam használatával biztosíthatjuk. Ezek a szerek egy aktív hatóanyagot : 5% minoxidilt tartalmaznak.
Azonban több szinttel feljebb léphetünk a kezelés hatékonysága tekintetében, ha este Mens Foligain Treatment-et, Spectral DNC-N vagy DNC-S-et használunk ,amely készítmények további innovatív hajhullást gátló és a haj visszanövekedését előidéző speciális összetevőket tartalmaznak.
Még erőteljesebb a kezelés , ha napi kétszer Mens Foligain Treatment-et vagy Spectral DNC-N-et ill. DNC-S-t használunk.
A hatás fokozása érdekében Revita vagy Foligain sampont használjunk hajmosáshoz, majd hajbalzsamnak a Revita vagy Foligain.CW hajkondícionálót akár heti ötször.
Fontos, hogy a szereket mindig tiszta , friss fejbőrre vigyük föl, azaz ne kenjük egymásra akár többszörösen a készítményeket - már csak azért sem, mert a hajat megkeményíthetik és emiatt kényelmetlen lehet a bedörzsölés.
Használatuk előtt ezért ha kell mossuk meg vagy csak öblítsük le a hajunkat,fejbőrünket, és ha megszáradt , akkor végezzük el a bedörzsölést.


25.Szeretnék gyakorlati tanácsokat kapni a Regaine hab és a Spectral termékek használati módjáról és a kívánt mennyiségekről.
- Napi két minoxidil kezelés szükséges ,mert a minoxidil DHT-blokkoló hatása kb. 12 órán át tart.
Foligain 5% minoxidil :
Naponta kétszer 1 ml oldatot masszírozzon be a hajhullással érintett fejbőrbe.
Az applikátor segítségével pontosan kimérhető és a fejbőrre felvihető a kívánt mennyiség.
Ha valakinek esetleg nehézkes a pipetta alkalmazása,alkalmazhat egy kiüresedett Spectral DNC-s flakont is.
Regaine hab : Az egyszeri ajánlott mennyiség ( 1mL ) ideális esetben fél kupaknyi méretű habgolyó, amelyet célszerű egyből a hajas fejbőrre nyomni , így nem vész kárba egy csepp sem.
Fontos, hogy a fejbőrt kell bedörzsölni és nem a hajat.
Tartsuk a flakont hűvös helyen.
A gyakorlatban annyit használjunk fel egyszeri alkalomkor , amennyivel a kezelni kívánt hajas fejbőr teljes területét bemasszírozhatjuk.
Ez lehet egy nagy habgolyó is, de praktikusabb több kis habgolyó alkalmazása a külön területekre.
A felhasznált hab mennyiségét befolyásolja a hajunk általi akadályoztatás , de törekedjünk arra , hogy teljesen lekezeljük a kívánt fejbőrt .
Spectral DNC-N :
Egyszeri ajánlott mennyiség DNC-N esetében 6 fújás a spray-vel. A legfontosabb az , hogy a szer a kívánt területre mindenhova bejuttassuk.
A hajunk miatt lehet , hogy több szert igényel az egyszeri kezelés, hiszen elkerülhetetlen , hogy a hajra is kerüljön belőle.
Ügyeljünk , hogy csak a kívánt területre fújjunk , és használat után szappannal mossunk kezet.
Hosszabb haj esetén használhatunk pipettát,amellyel a kívánt mennyiséget felszívva direkt módon a hajtövekre csepegtethetjük a szert.
Ha este lekezeltük a fejbőrt , lefekvés előtt mindenképpen várjuk meg, amíg megszárad.
Ez azért fontos , mert ha úgy alszunk el, hogy a szer még nem száradt meg, akkor alvás közben az arcra is juthat , ami nem kívánt helyen szőrnövekedést okozhat.
Reggel lehetőleg öblítsük le a fejbőrünket meleg vízzel, a következő kezelést mindig igyekezzük friss ,
tiszta és száraz fejbőrön végezni.
A szereket érdemes időnként váltogatni, tudni illik minden kozmetikai szer hosszabb használata során fellép a testben tolerancia a készítménnyel kapcsolatban, és így gyengítheti a hatását.
Ez egy természetes reakció, a gyakorlatban azt jelenti, hogy pl. arckrém, vagy sampon vagy legyen bármi,
amit hosszabb távon beviszünk a szervezetünkbe, az fokozatosan megszokja és egyre kevéssé reagál rá.
A koffeines samponok,hajbalzsamok alkalmazását is érdemes havonta-két havonta egy hétig szüneteltetni,
és ez idő alatt más , magas minőségű sampont használni.


26. Hogyan lehetséges, hogy az újabban kapható Spectral DNC folyadék színe és illata megváltozott, eltér az eddigi sárga verzióktól?
- 2010-ben a folyamatos innováció és termékfejlesztés következtében - amely általánosságban igaz a DS Laboratories minden termékére - jelentős változás történt a Spectral DNC termék történetében is.
Az új képlet nagyon nagy tisztaságú réz-peptid molekulát alkalmaz, amely az immár 0,1 mikronnál kisebb szemcseméretű összetevőként jelentős hatékonyságnövelést eredményez.
Ez a változás a hatóanyagok még jobb beszívódását eredményezi a hajhagymákba illetve a fejbőr célzott rétegeibe, növeli sejtmegújulást, a hajhagyma regenerációt és hajnövekedést.
Ezzel együtt lehetővé vált a felhasználók által régóta várt változtatás: az új Spectral DNC már nem színezi el a fejbőrt, az új, arany színű folyadék lényegében színtelenül beszívódó és kevésbé markáns illatú lett.
Ez a változás jó hír minden Spectral DNC felhasználónak , akiket eddig zavart a régebbi verzió erős sárga színe.
A többi termékkel kapcsolatban is hasonló a helyzet.
A DS Laboratories innovációs munkája folyamatos, kb. fél-egy évente fejlesztéseket hajt végre a termékein, amelyek így mind megjelenésükben, mind összetételükben folyamatosan fejlődnek és változnak, és - köszönhetően a DS Laboratories hajhullással kapcsolatos kutatásainak és e tudományág rohamos fejlődésének - egyre hatékonyabbak.
A Spectral DNC 2011 júliusától újabb változáson ment keresztül,teljesen megújult formulával és megjelenéssel.


27. A fejbőr mindennapos leöblítése a kezelések előtt nem árt-e a hajnak ?
- A hajnak, a hajhagymának illetve a fejbőrnek arra van szüksége, hogy tápanyaggal telítődjön, illetve PH értéke ne változzon drasztikusan.
De az is fontos, hogy rendszeresen felfrissülhessen is, és tehermentesüljön a mindennapos lerakódásoktól , ami a - környezeti ártalmak káros, - a zsírosodás általi elfojtó, - illetve a különböző szerek bár jótékony és elkerülhetetlen, de hosszabb távon nem természetes lerakódásai által történik .
Arról van itt szó, hogy mivel nem vagyunk egyformák , nem is kell mindenképpen egyformán alkalmazni ezen módszereket. Van akinek zsírosabb a bőre és hamar tapad,ragad, és van akinek nem igényli a leöblítést minduntalan.
Az a lényeg, hogy ha úgy látjuk, hogy a szerek egymást követő használata során a fejbőrünk már nem természetes érintésű, a haj sprődebb az esetlegesen rászáradt anyagoktól, akkor mielőtt újabb anyagot vinnénk fel a bőrünkre, engedjük megtisztulni a pórusokat, amennyiben szükséges.
A bedörzsölés is akkor jó, ha kíméletes, tehát ha nem sprőd a haj, hanem puha, így a bedörzsölés nem tépkedéssé fajul, hanem egy kényelmes masszírozásként elvégezhető.
Van akinek szükséges a gyakoribb leöblítés, de van aki nem igényli.
Érdemes a fentiek figyelembe tartása és úgy kell alkalmazni a dolgokat, hogy az kellemes közérzetet okozzon.
Így, ha bevisszük a kellő tápanyagokat, nem dörzsöljük erőltetve - és ha kell e célból előtte leöblítjük a fejbőrünket, hogy a haj puha legyen -, ha vigyázunk a fejbőr tisztántartására, az csak előnyére szolgál a kezelésnek.


28. Ezeket a szereket életem végéig használnom kell a hajam megtartása érdekében?
- Jelenleg sajnos még nem sok megoldás adott a hajhullásban szenvedők számára, és igazán látványos eredményeket sokak számára jelenleg is csak a hajátültetés adhat. Ugyanakkor, ennek az iránynak is meg vannak a maga korlátai - a pénzügyi oldaláról és a beavatkozás kellemetlenségeiről nem is beszélve - továbbá, általában a hajátültetést követően is alkalmazni kell minoxidil tartalmú szereket az eredeti, még megmaradt hajhagymák megtartása ill. a további ritkulás megakadályozása érdekében.
A hajátültetés nem mindenkinek javasolt, hiszen a donor területről kiemelhető follikuláris egységek, amelyek ellenállóak a DHT hatásaival szemben, limitáltak.
A gyógyszergyárak most szelektív DHT blokkolókon dolgoznak, amelyek csak a hajhagymákon hatnának.
Jelentős előrelépések történtek genetikus kutatások területén és a hajhagyma klónozás vonatkozásában is.
Számos új módszer, kezelés áll kísérleti stádiumban manapság a hajbiológiai kutatások, illetve hajhullás ellenes kezelések gyakorlatában.
Közös jellemzőjük, hogy eddig nem ismert irányokból közelítik meg a kopaszodás, hajhullás megszüntetését, illetve a hajátültetés hatásának fokozását.
Az igazi megoldást sokan a hajklónozásban látják, és folyamatosan árgus szemekkel figyelnek minden apró rezdülést ezen a területen.

1. - Már létezik egy új technológia , amely jelenleg még a kísérleti fázisban tart, de az eddigi tesztek rendkívül sikeresek és az eredmények nagyon biztatóak.
Az ICX-TRC egy olyan saját sejt alapú hajregenerációs eljárás, amelynek során a páciens dermal papilla sejtjeit használják fel, a férfias típusú kopaszodás, ill. a női diffúz kopaszodás kezelésére/gyógyítására.
Az ICX-TRC eljárás lényegesen kevesebb kellemetlenséggel/problémával jár, mint a hagyományos hajátültetés.
A pácienstől vett donorszövet tekintetében elmondható, hogy csak egy kis mintára, kb. 120 hajtüszőre van szükség, szemben a hajátültetés kb. 2000-5000-es nagyságrendjével szemben. Következésképpen, a beavatkozás közben a pácienst érő trauma drasztikusan lecsökken. Továbbá, mivel a hajszemölcs (dermal papilla) sejtek a hajas fejbőr kis területéről származnak, jóval több páciens esetében lehet alkalmazni az ICX-TRC eljárást, mint a hagyományos hajátültetést.
Az injekciózás, amellyel a sejtkultúrákat a fejbőrbe juttatják, sokkal kisebb szövetkárosodást okoz a fejbőrön, mintha sok hajtüszőt ültetnének be sebészeti eljárással. Így, ez a technológia lényegesen egyszerűbb, rövidebb ideig tart és kevésbé fájdalmas.
A haj vagy bőrklinikán a DHT-re nem érzékeny hajhagyma területről egy kis mennyiségű hajtüsző mintát vesznek a pácienstől egy rövid, mindössze 30 percig tartó műtéti beavatkozás során, amely helyi érzéstelenítésben történik.
A klinika elküldi a biopszia során nyert mintát az Intercytex ( az eljárást szabadalmaztató cég ) laboratóriumába, ahol a DP sejteket (dermal papilla) különválasztják a hajtüsző többi részétől.
Ezeket a sejteket ezután tenyésztik a kívánt mennyiség eléréséig, majd három hét múlva steril állapotban visszajutatják a klinikára.
A kezelés helyi érzéstelenítésben történik, ez magában foglalja a beinjekciózási eljárást is, amelynek során minden egyes injekció kis mennyiségű DP sejteket tartalmazó készítményt/folyadékot juttat a fejbőrbe, amely megindítja az új hajszál növekedését.
A beavatkozás után kb. három hónappal már szemmel látható az új haj, ami - mivel nem érzékeny a DHT hormonra - véglegesen meg is marad.
Optimista becslések szerint - ha az ellenérdekeltségű és befolyásos gyógyszergyártó cégek lobbija nem akadályozza sokáig - néhány éven belül ez az eljárás már világszerte engedélyezett és elérhető lesz mindenki számára, mint végleges és kényelmes - bár eleinte biztos nem olcsó - megoldás a haj újranövesztés terén.

2. - Az amerikai ACell vállalat kifejlesztett egy ún. extracellularis mátrix terméket, ACell MatriStem™ néven.
Ez az anyag fokozza a test saját regenerációs kapacitását szövetek helyreállítására
és természetes állapotba való visszaalakulására. Az ECM anyagot sertések húgyhólyagjából nyerik.
Az ACell MatriStem™ egy természetben előforduló, sertésekből előállított sejtmentes,immunológiailag semleges biológiai váz. Ha az ACell MatriStem™ port sebre helyezik, onnan felszívódik, serkenti a sebgyógyulást,
olyan módon, hogy a szervezet az adott helynek megfelelő szövetet képezzen. Így pl. hegképződés helyett a sebzés helyének megfelelő új, rugalmas szövet képződik tömött heg helyett.
Kimutatták, hogy ECM segíti a gyors szöveti regenerációt, javítva a seb újra ereződését,
a szervezet ún. „mesenchymalis” őssejtjeinek „begyűjtését”,
mely sejtek felelősek a kollagén képződésért és képesek hajszálak termelését is segíteni.
Előzetes vizsgálatokban már értek el sikereket az ACell MatriStem™ alkalmazásával,
amikor „kitépett” hajszálakat ("plucked hairs" amelyek a hajtüsző egyes szöveti elemeit nem tartalmazzák) ültettek a fejbőrbe és hajnövekedést tapasztaltak.
Az eljárást „autóklónozás” néven is említik, lévén nemcsak a kitépett hajszál növekszik, de az adóhelyen is visszanő a haj. Reális tehát az elképzelés, hogy biológiai eredetű matrix anyaggal lehetséges haj multiplikációt (sokszorosítást) elérni,
de még nagyon sok tudományos bizonyítékra van szükség, hogy a férfi és női hajhullás kezelésében az anyag alkalmazható legyen.

3. A Rigenera Activa terápia során használt eszközt 2015-ben találták fel és szabadalmaztatták.
A kezelés nagyjából fél órán át tart. Helyi érzéstelenítőt alkalmazva, a tarkó fül mögötti részéből három szövetdarabot távolítanak el a beavatkozás során biopsziás tűvel. Ennek átmérője ~2,5mm, ami valamivel nagyobb, mint a hajbeültetéshez használt tűk.
Az így kinyert egészséges hajtüszőket a Rigenera Activa eszköz gépi úton feldolgoz.
Először a szövetdarabokat összezúzza kisebb részecskékre, majd a sejteket szétválogatja.
Azokra a sejtekre van szükség az eljáráshoz, amelyek a növekedési alkotóelemeket tartalmazzák, és a progenitor sejtekre. Majd az ezekből elkészített elegyet visszafecskendezik a kopaszodó területre, hogy ott fejtse ki hatását.
Előnye, hogy a páciens saját sejtjeit használják fel az elegy elkészítéséhez, majd ez kerül befecskendezésre, így nem kerül idegen anyag a szervezetbe.
Ebből kifolyólag nincs fertőzésveszély sem, a test pedig az anyagot nem fogja kilökni magából.
Az eljárás befejeztével azonnal elkezdi kifejteni serkentő hatását.
Megakadályozhatja hajvesztésének fokozódását, vagy akár meg is állíthatja. Olyan páciensek számára is megfelelő választás, akik nem alkalmasak hajbeültetésre.
A hajhullás mértéke már a kezelést követő két hétben csökkenni kezd, ezt követően a páciens haja vastagodni és sűrűsödni fog. A következő hat hónapban már az új hajszálak is növekedésnek indulnak és láthatóvá válnak.


29. A stressz is fokozza az androgén hajhullást? A SOD hatékony ellene?
- A bőr sejtjein keresztüli jelátvitellel gátolja egy stresszhormon a szőrtüszők őssejtjeinek aktiválódását, állapította meg egy 2021-es Nature-tanulmány.
A jelátvitel blokkolásával stimulálható a hajnövekedés.
A Covid fertőzésen átesettek negyede tapasztal hajhullást hat hónappal a tünetei megjelenése után, amit valószínűleg a fertőzéssel és gyógyulással járó stressz okoz, írja a Nature tudományos ismeretterjesztő magazinja.
A krónikus stresszt régóta összefüggésbe hozzák a kopaszodással, azonban eddig nem tudtuk, milyen mechanizmus révén vezet a stressz a szőrtüsző-őssejtek diszfunkciójához, folytatja a felfedezést ismertető Rui Yi. A szintén a Nature-ben megjelent tanulmány egérkísérletekben tárta fel az összefüggés hátterét.
A szőrtüsző-őssejteket 30 éve fedezték fel, és azóta számos olyan szabályozó molekulát is azonosítottak, amelyek aktiválódásukat irányítják.
Ezeket a jelátvivő proteineket és transzkripciós faktorokat zömmel maguk az őssejtek és a környezetükben lévő szupportív sejtek (dermális papillasejtek) termelik, azonban a szisztémás jelátvitel, így pl. a krónikus stressz hatásának mechanizmusa eddig ismeretlen volt.
A szisztémás hatások feltárása érdekében a vizsgálatban részt vevő kutatók egy kísérletben 9 hétig enyhe stressznek tettek ki normál egereket, és kimutatták, hogy az állatokban a megnövekedett kortikoszteron-szint csökkent szőrnövekedéssel jár együtt.
A következő lépésben azt tisztázták, hogyan érzékelik a szőrtüsző-őssejtek a kortikoszteront. Az őssejtek a dermális papillasejtek közvetítésével érzékelik a szisztémás stresszhatást.
A további vizsgálat során találtak egy molekulát, ami egy növekedést blokkoló fehérje szintéziséhez vezet: a GAS6-ot .
A GAS6-ot adenovirus-vektorral normál egerek bőrébe juttatva extra szőrnövekedést értek el, ha pedig a fehérjét krónikus stressznek kitett vagy kortikoszteronnal kezelt egerek bőrébe juttatták, akkor helyreállt az egerek normális szőrnövekedése.

A jövőben, a GAS6 fejbőrbe injektálásával kezelhetővé válhat a kopaszság.

A vizsgálatok gyulladás és oxidatív stressz jelenlétét bizonyították androgenetikus alopeciában szenvedő betegek dermális papilla sejtjeinek szintjén, amely ellen a szervezet védekezni próbál.
Az SOD , azaz szuperoxid-dizmutáz egy stressz adaptogén, a szervezet stresszre adott természetes válasza. Ezek az adaptogének támogatják a szervezet stresszel való megbirkózási képességét az egészséges anyagcsere és energiaszint érdekében.
A Revita.SOD tablettában igen magas mennyiségű SOD található, ami hatékonyan rásegít a a haj természetes antioxidáns védőrendszerére.
A SOD azért különleges a antioxidánsok között, mert egy enzim, vagyis nem ő maga semlegesíti a szabadgyököket, hanem csak a folyamatot katalizálja, gyorsítja.
Emiatt a sima antioxidánsokkal ellentétben “nem használódik el” egy szabadgyök semlegesítésekor, hanem folyamatosan tud küzdeni az újabb és újabb agresszorok ellen. A SOD kivételes antioxidáns hatékonysága megmarad helyileg alkalmazva is.30. Mik azok a ftalátok és mért kerüljük azokat a kozmetikumokat, amelyek tartalmazzák ezt az összetevőt?
- A ftalátok olyan vegyi anyagok, amelyeket elsősorban műanyagok, PVC-eszközök lágyítására alkalmaznak, tehát műanyag termékekben találkozhatunk velük. De ezek az emberi egészségre kockázatot jelentő anyagok megtalálhatóak kozmetikai termékekben, például haj- és körömlakkokban valamint parfümökben is.
A legtöbb kozmetikum összetevőként ugyan nem tartalmaz ftalátot, csak a tégelyük, ugyanis a ftalát egy olyan műanyagból kioldódó súlyos egészségkárosító hatású vegyi anyag, amelyet a WWF is felvett arra a bizonyos 103 mérgező vegyi anyagot tartalmazó listára, amikor elvégezték az egyik legszélesebb körű európai felmérést a vérünkben keringő méreganyagokról.
Mivel a bőrön át kétszer annyi káros anyag szívódik fel, mint az emésztőrendszerükön, tápcsatornánkon keresztül, a tégelyekből könnyedén kozmetikumainkba oldódó ftalátok komoly veszélyt jelentenek egészségünkre.
Bár az EU betiltotta a ftalát típusú lágyítószerek alkalmazását gyerekjátékokban - azok egészségkárosító, rákkeltő hatása miatt - a kozmetikai csomagolóeszközökből kioldódó ftalátokról mintha elfelejtkeztek volna. A ftalátok ma is megtalálhatóak számos, mindennapokban használt termékben:
PVC padlóban, mosóporban, testápoló szerekben (krémek, tusfürdők, parfümök, dezodorok, hajspray-k, formázó zselék), élelmiszereinkben (lásd műanyag csomagolásuk van!) , ásványvizes palackokban, ahová a feldolgozáskor vagy a csomagolóanyagból kioldódva kerülhetnek.
A ftalátok hatásai :
- hormonrendszert károsan befolyásolhatják – elsősorban az alacsony nemi hormonok szintjéért okolhatók.
- károsíthatják az immun- és idegrendszert
- az asztma és bizonyos allergiák kialakulásának veszélyét növelik ftaláttal érintkező gyermekeknél
- elősegíthetik a rák kialakulását (kutatások szerint mellrákot okozhatnak)
- veseroncsoló hatásúak
- szaporodási és fejlődési rendellenességeket okozhatnak - a kutatások szerint elsősorban fiúgyerekekben rontják a nemzőképességet.
- már anyatejben is kimutatták, tehát szoptatós kisgyermekeinkre is hatással van.

Sajnos nehezen állapítható meg, hogy ftalátmentes-e a termékünk, ugyanis általában a termékek címkéjén nem szerepelnek a ftalátok az összetevők listáján.


Érdemes időről-időre visszalátogatni honlapunkra, hiszen folyamatosan gyarapszik újabb és újabb tudásanyagokkal ill. információkkal, amelyet a gyártók és szakértőink tudása és tapasztalatai alapján állítunk össze.

Amennyiben kérdésére nem talált itt választ , lépjen kapcsolatba ügyfélszolgálatunkkal.
További kellemes vásárlást kívánunk!

                                                                                                                                         

Ugrás a lap tetejére

Folytatás